Moje zachomikowane kulinarne skarby. Będzie ich więcej... :)
DOMOWE MALIBU
- 200g wiórków kokosowych
- 250ml spirytusu
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
- opcjonalnie 1 puszka mleczka kokosowego
Wiórki wsypać do słoiczka i zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na 4 dni. Do naczynia wlać obie puszki mleka i ewentualnie mleczko kokosowe. Odsączyć wiórki. Do mleka dodać przelany przez sitko spirytus (absolutnie nie dodawać mleka do spirytusu!). Zmiksować. Przelać do butelki.
ZUPA MEKSYKAŃSKA
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 puszka sosu meksykańskiego (np. Łowicz)
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, słodka czerwona papryka, kostka rosołowa
Mięso podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i przełożyć do dużego garnka. Podczas smażenia można dodać jakiejś przyprawy do mięsa - według uznania (ja dodaję przyprawę do mielonego lub wieprzowiny oraz curry). Dodać zawartość wszystkich puszek (razem z zalewą!). Wlać sos meksykański i wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, do słoika po sosie wlać wodę i przelać do garnka. Podgrzać. Doprawić. Podawać na ciepło z chlebem.
CIASTO Z WIŚNIAMI
CIASTO Z WIŚNIAMI
- 250g margaryny (czyli 1 kostka)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/4 - 1/2 tabliczki startej czekolady (może być mleczna, ale ja do wiśni polecam kawową)
- 1 słoik wydrylowanych wiśni (mogą być również świeże jak ktoś ma w ogródku)
- trochę cynamonu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz