Krufka od Kuchni

Moje zachomikowane kulinarne skarby. Będzie ich więcej... :)

DOMOWE MALIBU
  • 200g wiórków kokosowych
  • 250ml spirytusu
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
  • opcjonalnie 1 puszka mleczka kokosowego
Wiórki wsypać do słoiczka i zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na 4 dni. Do naczynia wlać obie puszki mleka i ewentualnie mleczko kokosowe. Odsączyć wiórki. Do mleka dodać przelany przez sitko spirytus (absolutnie nie dodawać mleka do spirytusu!). Zmiksować. Przelać do butelki.

ZUPA MEKSYKAŃSKA
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka sosu meksykańskiego (np. Łowicz)
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, słodka czerwona papryka, kostka rosołowa
Mięso podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i przełożyć do dużego garnka. Podczas smażenia można dodać jakiejś przyprawy do mięsa - według uznania (ja dodaję przyprawę do mielonego lub wieprzowiny oraz curry). Dodać zawartość wszystkich puszek (razem z zalewą!). Wlać sos meksykański i wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, do słoika po sosie wlać wodę i przelać do garnka. Podgrzać. Doprawić. Podawać na ciepło z chlebem.

CIASTO Z WIŚNIAMI
  • 250g margaryny (czyli 1 kostka)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 - 1/2 tabliczki startej czekolady (może być mleczna, ale ja do wiśni polecam kawową)
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni (mogą być również świeże jak ktoś ma w ogródku)
  • trochę cynamonu
Margarynę rozpuścić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać łyżką. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia oraz opcjonalnie cynamon i zmiksować na jednolitą masę. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć równomiernie na tortownicy. Wiśnie odsączyć i wykładać na nieupieczone ciasto, aż wierzch będzie przykryty owocami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Zamiast wiśni i czekolady kawowej polecam również w wersji z brzoskwiniami z puszki i białą czekoladą. Placek wbrew pozorom jest bardzo lekki i świetnie nadaje się na letni podwieczorek. Smakiem i konsystencją przypomina odrobinę ciasto marchewkowe lub dyniowe.

Brak komentarzy: